Захаваць ураджай

Актуально Жизнь сельских Советов

 Другая палова жніва выдалася турботнай: дажджы не толькі збіваюць рабочы рытм у полі, але павышаюць нагрузкі на сушыльныя гаспадаркі. Збожжа ідзе павышанай вільготнасці: трэба нямала пастарацца, каб давесці яго да патрэбнай кандыцыі і захаваць ураджай. 

 

Аграном-насенневод ПВУП "Вужыца-Агра" Кацярына Папсуевіч кантралюе вільготнасць зерня.

Для дапрацоўкі збожжа ў раёне створана надзейная сушыльная база. Прычым год ад году яна абнаўляецца і папаўняецца сучаснымі тэхналагічнымі комплексамі. Да 31 наяўнай сушылкі сёлета далучыліся яшчэ тры — лідскай вытворчасці. Яны ўпрыгожылі двары ААТ «Бялькоўшчына», «Шайцерава» і КУВСП «Верхнядзвінскі». Сушылкі ззяюць навізной і радуюць высокай прадукцыйнасцю, якая ў дзесяць разоў перавышае магутнасць ранейшых польскіх.
У ААТ «Бялькоўшчына» мы прыехалі ў самы разгар рабочага дня: зернетакі поўніліся звозімым з палёў збожжам. Ураджай у гаспадарцы добры: 39,5 цэнтнера з гектара, а вось якасць яго патрабуе «карэкціроўкі» — вільготнасць збожжа павышаная. Абедзьве сушылкі працуюць на поўную магутнасць. Але калі польская КЗС-25 перапрацоўвае ў суткі 40 тон збожжа, то новая «Ліда КЗС-30» — каля 300 тон!

Аператары новай сушылкі Вячаслаў Гусеў і Андрэй Нарубін вытворчым працэсам задаволены: працаваць лягчэй, чым раней, але трэба мець адпаведную падрыхтоўку. Сачыць за работай лідскай сушылкі даво-дзіцца на камп’ютары. Аператары асвоілі навуку і выдатна спраўляюцца з абавязкамі.
Іх калегам Аляксандру Кострыцы і Уладзіміру Карняленку, якія заняты на польскай сушылцы, даводзіцца больш завіхацца ля механізмаў, але норму ў 40 тон яны нязменна выконваюць. Працуе сушылка на пячным і біяпаліве. Гаспадарцы дапамагаюць на зернетаках як мясцовыя жыхары, так і гараджане, і школьнікі — многія прыязджаюць з горада, каб падзарабіць. Старанна працуюць памочнікі ад БРСМ Сяргей Сінкевіч, Алег Захараў, Уладіслаў Фамін і Уладзіслаў Гры-дзюшка.
У выніку гаспадарка перавышае план па продажы дзяржаве харчовай пшаніцы, пачала адгружаць піваварны ячмень.
Кіпіць работа і на зернатаку КУВСП «Верхнядзвінскі». Адказны за сушыльную гаспадарку Міхаіл Малей, які ўжо 10 гадоў як вядзе гэту справу, з гонарам паказвае новую «Ліду». Яна ўведзена ў строй напачатку жніўня і ўзяла на дапрацоўку асноўную частку ўраджаю гаспадаркі. Вытворчы працэс поўнасцю механізаваны. Збожжа дастаўляецца з палёў на спецыяльна абсталяваную пляцоўку. Затым транспарцёрамі загружаецца ў машыну, дзе ідзе папярэдняя ачыстка, а пасля трапляе ў пячныя шахты. Тут і адбываецца сушка збожжа. Як толькі яно дасягае патрэбных 13-14% вільготнасці, яшчэ раз праганяецца цераз ачышчальную ўстаноўку і выгружаецца ў бункер. Такім чынам, сушылка можа прымаць за суткі 300 тон збожжа вільготнасцю 16-18%. Але паколькі сёння зерне ідзе з паказчыкам 20-22%, працэс дапрацоўкі больш марудны. І ўсё ж нават пры высокай вільготнасці збожжа КУВСП «Верхнядзвінскі» здолеў адным з першых у раёне выканаць дзяржзаказ па продажы харчовай пшаніцы. Прычым якасць ураджаю адмысловая: збожжа праходзіць двайную ачыстку.
Калі мы аглядалі сушылку, Міхаіл Пятровіч якраз абучаў новага работніка Сяргея Балбеку. «Трэба быць вельмі ўважлівым, — гаварыў ён, — ведаць параметры механізмаў, тэхнічныя даныя, прычыны ўзнікнення непаладак і спосабы іх выпраўлення». Неабходна таксама ўлічваць асаблівасці сушкі харчовага і фуражнага збожжа. Адказнасць на работніках зернетакоў высокая, але людзі разумеюць важнасць справы і робяць усё магчымае, каб захаваць урадажай.
Сёння ў ААТ «Бялькоўшчына» перапрацавана 4921 тона збожжа, у КУВСП «Верхнядзвінскі» — 4039 тон. А ўсяго ў раёне цераз такі прайшло каля 70 тысяч тон хлеба новага ўраджаю. Поўнасцю выкананы дзяржзаказ па продажы харчовай пшаніцы. Ідзе нарыхтоўка піваварнага ячменю. У сувязі з дажджамі нагрузка на сушыльныя гаспадаркі павялічваецца. Але ніводзін кілаграм збожжа не застанецца без апрацоўкі.
Л. ЗАЙЦАВА.
С. АЛЯКСАНДРАВА.
Фота Валерыя САЛАЎЁВА.



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *